Ras
Beknopte omschrijving

OorsprongRusland (Siberische toendra)
KarakterLevendig, intelligent, speels, aanhankelijk, knuffelig, uitstekende springers en sprinters
VachtLangharig
Sociaal gedragSociaal met soortgenoten, mensen en andere dieren. Zijn liever niet alleen thuis.
Gewicht volwassen kattenPoezen: tussen 4 en 6 kilo, katers: tussen 5 en 9 kilo. De ontwikkeling van de katten is pas na 5 jaar voltooid.
Bron: Royal Canin

Oorsprong

De Siberische kat is een ras dat zonder menselijke invloeden is ontstaan in Rusland. Pas in 1980 is men begonnen met het doelgericht fokken met dit kattenras. De vacht van de kat is perfect afgestemd op de barre koude winters en de hete zomers in Siberië.

Bijzonderheden ras

De Siberische kat mag overeenkomsten tonen met zowel de Noorse Boskat als de Main Coon, maar er zijn zeker verschillen te zien in het uiterlijk. De Siberische kat is kleiner dan de Main Coon en heeft langere benen en de snuit is wigvormiger dan de Noorse Boskat.

De Siberische kat is een middelgrote tot grote kat een algemeen uiterlijk van uitstekende fysieke conditie, kracht, balans en alertheid en met een zoete gezichtsuitdrukking. Hun ogen variëren in kleur van goed tot groen en alle tinten daartussenin.

Karakter

Siberische katten zijn niet alleen mooie en knappe katten om te zien maar hebben een echte persoonlijkheid. Ze zijn graag in de nabijheid van hun eigenaren en niet graag alleen. Als u overdag vaak van huis bent is een kameraadje (hond of kat) aan te raden. Ze zijn over het algemeen goed in de omgang met honden, kinderen en andere dieren. Ze schuwen niets en onderzoeken graag alle nieuwe dingen in huis.

Ze lijken te weten wanneer ze nodig zijn voor psychologische en morele steun en brengen tijd door met de persoon die die steun nodig heeft.

Ze zijn een rustig ras dat zich uitdrukt met zacht gemiauw en veel gespin. Ze zijn een slim ras die zelfs kan leren apporteren en die zelfs van een bewegende cursor op het beeldscherm in trance kunnen raken.

In het spelen zal de Siberische kat vaak rare capriolen laten zien. Een te enthousiast kitten moet mogelijk gered worden als hij of zij op onderzoek uitgaat. (eigen toevoeging:) Ze zijn goede springers, dus kijk niet raar op als u uw Siberische kat bovenop de kast terugvind. Hoewel ze iets rustiger lijken te worden naarmate ze ouder worden, blijven ze hun hele leven speels.

Allergie informatie

De siberische kat staat erom bekend weinig tot geen allergische reacties te veroorzaken. Mensen met een kattenallergie raden wij aan om meerdere malen te testen alvorens tot koop over te gaan.

Mensen met kattenallergie zijn vaak allergisch voor het proteïne FelD1, zit wordt aangemaakt in het speeksel van katten en zorgt voor schilfers op de huid van de kat. De Siberische kat produceert minder dan gemiddelde hoeveelheid van dit proteïne, waarbij gecastreerde mannelijke katten het minst produceren. Echter is de hoeveelheid nog altijd niet 0,0.

Bronnen: The Cat Fanciers Association en Zooplus Magazine